Wanneer stuur ik een offerte uit?

Bij sales horen offertes. Maar hoe pak je die offertefase nu best aan? Wat is het juiste moment om een offerte uit te sturen en hoe doe je dat? Wij leggen het je graag uit.

 

Timing

Offertes worden te vaak te vroeg in het verkoopproces uitgestuurd. Een offerte stuur je maar uit wanneer je bijna zeker bent dat de prospect of klant met jou in zee gaat. De belangrijkste fase is de fase daarvoor, de kwalificatiefase.

 

Kwalificatie

Blijf zo lang mogelijk in de kwalificatiefase zitten. Dat is de fase waarin je op zoek gaat naar de behoeften van de klant en peilt naar het budget waarover de klant beschikt. Pas wanneer je de de behoefte én het budget goed in kaart hebt gebracht kan je gericht een offerte opmaken.

 

Volg je offertes goed op

Offertes maken zonder ze nadien goed op te volgen is tijdverlies. Een offerte mag geen doel op zich zijn maar is een middel om op te schuiven in het verkoopproces en finaal tot een deal te komen.
Plan bij voorkeur een nieuwe afspraak in waarop je de offerte persoonlijk bespreekt met de prospect of de klant, zo kan je ineens alle vragen beantwoorden en als alles duidelijk is de deal closen.
Lukt dat niet en moet je de offerte toch uitsturen? Plan dan onmiddellijk ook een opvolgcall of (remote) opvolgmeeting in om ze te bespreken. Zo hou je de controle over je verkoopproces. Want niet is zo frustrerend als tevergeefs zitten wachten op een reactie van je klant of prospect nadat je de offerte hebt gemaild.