Solution selling: van productgericht naar klantgericht

In een steeds competitievere zakelijke omgeving is het essentieel om de manier waarop we verkopen in vraag te stellen. Het traditionele model van productgerichte verkoop is niet langer voldoende om klanten tevreden te stellen en duurzaam succes te behalen. Daarom wordt solution selling steeds meer erkend als de effectieve aanpak om klantgericht te verkopen en waardevolle oplossingen te bieden. In deze blog ontdek je het belang van solution selling en hoe het kan leiden tot meer verkoopsuccessen.

 

De shift naar klantgericht verkopen

In het productgerichte model ligt de focus voornamelijk op het promoten van specifieke productkenmerken en voordelen. Dit zelfs zonder te luisteren naar wat de (potentiële) klant wil, zonder echt in te gaan op hun unieke behoeften en uitdagingen. Het draait om het verkopen van een product aan de klant. Dit kan resulteren in gemiste kansen maar vooral ook ontevreden klanten.

Solution selling daarentegen richt zich op het begrijpen van de behoeften en doelen van de klant en het bieden van (op maat gemaakte) oplossingen die aan die behoeften voldoen. Het draait om het bieden van waarde en het opbouwen van langdurige relaties met klanten. Ligt jouw product in lijn met de behoeften van de klant? Dan is jouw product of dienst verkopen een logisch gevolg.

 

Hoe solution selling implementeren?

  1. Klantgericht denken: Solution selling vereist dat je de klant echt leert kennen, hun uitdagingen begrijpt en inzicht krijgt in hun (bedrijfs)doelstellingen. Dit stelt je in staat om oplossingen te bieden die daadwerkelijk waarde toevoegen. Hoe? Verplaats jezelf in de schoenen van de klant en begrijp hun behoeften, uitdagingen en doelstellingen.

 

  1. Vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwen: Door de focus te leggen op het bieden van oplossingen in plaats van alleen producten, bouw je vertrouwen en geloofwaardigheid op bij de (potentiële) klant. Ze zien je als een betrouwbare partner die hen helpt bij het bereiken van hun doelen. Hoe? Door te luisteren en vragen te stellen. Stel de juiste vragen om een begrip te krijgen van de klant en luister actief naar hun antwoorden en identificeer mogelijkheden voor oplossingen. Reageer niet meteen maar stel vragen als “Waarom wil je dat?”, “Hoe zie je dat?”, “Wat moet ik mij daar bij voorstellen?”, …

 

  1. Lange-termijnrelaties opbouwen: Solution selling legt de basis voor langdurige klantrelaties. Door continu te luisteren, te adviseren en te ondersteunen, blijf je waarde bieden aan de klant, zelfs na de initiële verkoop. Hoe? Oplossingen bieden die specifiek zijn afgestemd op de behoeften en doelen van de klant. Demonstreer hoe jouw oplossing waarde toevoegt en hun uitdagingen oplost.

 

  1. Differentiatie en concurrentievoordeel: Met solution selling kun je je onderscheiden van concurrenten. Door te focussen op klantgerichtheid en het bieden van unieke oplossingen, creëer je een concurrentievoordeel dat moeilijk te repliceren is. Hoe? Blijf in contact met de klant, bied ondersteuning en blijf waarde toevoegen.

 

Conclusie

De shift van productgericht naar klantgericht verkopen is cruciaal voor het succes van je bedrijf. Solution selling stelt je in staat om klantrelaties op te bouwen, vertrouwen op te bouwen en waardevolle oplossingen te bieden. Door de implementatie van solution selling te omarmen, kun je je onderscheiden van de concurrentie en de weg banen voor duurzaam succes in sales.

 

Bij SalesWise begrijpen we het belang van solution selling en helpen we bedrijven bij het ontwikkelen van klantgerichte verkoopstrategieën. Hulp nodig? Dan kan je op ons rekenen.