Sales insourcen: de logische richting in een arbeidsmarkt die volop verandert

Amper vier werkzoekenden per vacature kopte De Standaard onlangs. Jij als zaakvoerder voelt die war for talent natuurlijk al langer. Toch zet zich tegelijk een tweede evolutie door. Steeds meer werknemers kiezen namelijk voor een statuut als zelfstandige. In die veranderende arbeidsmarkt is sales insourcen dan ook een steeds logischere keuze. Ook voor jouw bedrijf?

Het aantal jobs piekt. Er zijn in Vlaanderen meer dan een kwart miljoen openstaande vacatures. Dat betekent knokken op de arbeidsmarkt. Voor die ene vacature waar je enkele jaren geleden een lijst kandidaten over de vloer kreeg, blijft het nu stil. Talent wordt schaarser. Dat betekent dat andere bedrijven ook steeds harder aan de mouw van jouw toppers trekken.

Een alternatieve route…

Dan kan je twee dingen doen. Of je houdt vast aan je oude manier van werken en aanwerven. Of je verruimt je blik. We citeren managing director Michael Smith van Randstad Sourceright: “Omarm alternatieve werkvormen. Schakel freelancers, uitzendkrachten en part-time-medewerkers in. De talentschaarste gaat de komende jaren alleen maar toenemen”, vertelt hij aan kennisplatform Nextconomy. “Die trend verplicht bedrijven om anders te kijken naar de arbeidsmarkt.”

En door anders te kijken, komt je vizier misschien terecht op insourcen. Een principe dat bij steeds meer bedrijven ingang vindt. Op alle niveaus.

Vraag en aanbod

Ook omdat het aanbod groeit. Steeds meer werknemers willen als zelfstandige aan de slag. Volgens cijfers van Deloitte telt Europa 77 miljoen freelancers. En ze verwachten dat dit aantal alleen maar gaat stijgen.

Voor IT-profielen is insourcen heel gewoon. Maar ook sales insourcen kan een enorme meerwaarde betekenen voor jouw bedrijf. Het zou voor heel wat kmo’s een logische stap zijn in deze veranderende arbeidsmarkt. En wel om verschillende redenen.

Herken je deze problemen?

Ten eerste omdat het moeilijker en moeilijker wordt om goede sales te vinden. Een rekruteringsbureau inschakelen dan maar? Aan een goed bureau hangt een serieus prijskaartje vast. En de goedkopere leveren niet altijd de sollicitanten af die voldoen aan jouw verwachtingen.

Ten tweede omdat het verloop in sales typisch hoog ligt. En jouw talentvolle medewerkers nog beter in de markt liggen dan vroeger. Je investeert dus tijd en geld in iemand waarvan de kans groot is dat hij of zij vertrekt. Maar iemand niet opleiden is natuurlijk ook geen optie…

Ten derde omdat je niet al jouw goede medewerkers kan promoveren. In tegenstelling tot de grote multinationals zijn de doorgroeimogelijkheden binnen een kmo beperkt. Dat is geen verwijt, maar een vaststelling. Hoe hou je je toppers scherp zonder concrete doelen? Want echte business developers, die zijn constant op zoek naar nieuwe uitdagingen…

Sales insourcen: niet remmen, maar gas geven

Herkenbare situaties? Zetten bovenstaande problemen ook een rem op de groei van jouw onderneming? Kom dan eens praten. Wij leggen je graag uit hoe sales insourcen een antwoord kan zijn. En verduidelijken hoe wij jouw sales een versnelling hoger laten schakelen.

Gunter America
Managing Partner
Terug naar overzicht